Lage verkiezingsopkomst jongeren: GBP pleit voor structurele oplossingen

Lage verkiezingsopkomst jongeren: GBP pleit voor structurele oplossingen

PURMEREND – Tijdens de raadsvergadering van 22 mei 2025 nam de gemeenteraad een motie van de Stadspartij/BPP aan die het college vraagt om aantrekkelijke en laagdrempelige stemlocaties in te richten, en de ondersteuning van de gemeenteraad verzoekt om initiatieven te ontplooien die jongeren stimuleren om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026.

Gemeentebelangen Purmerend (GBP) onderschrijft het belang van een hogere opkomst onder jongeren, maar wees bij monde van fractievoorzitter Albers tijdens de vergadering nadrukkelijk op de diepere oorzaken van de lage participatie. Albers stelde dat dit een structureel probleem is, dat dieper gaat dan het voorstel van de Stadspartij/BPP suggereert.

“Veel inwoners, waaronder jongeren, herkennen zich onvoldoende in het gevoerde beleid,” aldus Albers. “Besluiten die de politiek neemt, komen lang niet altijd overeen met wat leeft in de samenleving. Dat zorgt bij mensen voor het terechte gevoel dat de politiek er niet voor hén is.”

Albers en andere raadsleden verzochten de indieners van de motie dan ook expliciet om het voorstel niet te beperken tot de ‘aantrekkelijkheid’ van stemlocaties, maar vooral aandacht te besteden aan de onderliggende oorzaken van lage jongerenparticipatie. Helaas stonden de indieners hier niet voor open.

GBP legde daarnaast de vinger op het gebrek aan democratische kennis onder jongeren. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren slechter scoren op vragen over democratie dan hun leeftijdsgenoten elders in Europa. “Als we politieke participatie serieus willen bevorderen, moeten we investeren in kennis en bewustwording.”

Daarom deed GBP een concreet voorstel: structurele schoolbezoeken aan de gemeenteraad organiseren. Albers gaf aan bereid te zijn hierover een initiatiefvoorstel in te dienen en riep andere partijen op dit initiatief te steunen. Verschillende fracties toonden zich positief over dit voorstel. De komende periode wordt er gewerkt aan de verdere uitwerking, met als doel om deze bezoeken structureel onderdeel te maken van het gemeentelijke beleid voor jongerenparticipatie.

“De motivatie om te stemmen zou intrinsiek moeten zijn. Je stemt omdat je bepaalde ideeën en waarden hebt, die je graag door een vertegenwoordiger uitgedragen ziet worden. Hoe het stemlokaal er dan uitziet, zou er absoluut niet toe moeten doen”.  

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *