Fors kritiek op plannen van wethouder Kroese (PvdA)

Fors kritiek op plannen van wethouder Kroese (PvdA)

Omwonenden van zeven buurten in Purmerend hebben forse kritiek op wethouder Kroese (PvdA). Er zijn plannen om op deze plekken bij elkaar 207 woningen te realiseren. Maar bewoners komen nu in verzet.

Op zeven locaties heeft wethouder Kroese plannen om woningen te bouwen. Het gaat om de Aletta Jacobslaan, Koggenland, Luitje Broekemastraat, Riekstraat, Tarwestraat, Torenmolen en Overweersepolderdijk.

Kritiek vanuit omwonenden op de wethouder

Vorig jaar besprak de gemeenteraad een voorstel om woningen te bouwen op bovengenoemde locaties. Onder meer Gemeentebelangen drong erop aan dat er samen met inwoners moet worden gekeken wat passend is in de buurt. Maar helaas blijkt dat niet goed te zijn gebeurd.

Omwonenden van verschillende locaties kwamen tijdens het inspreken in de commissievergadering over het voorstel met forse kritiek op de manier van participatie. Plannen werden gewijzigd, de wethouder liet lang niks van zich horen en bewoners hebben forse kritiek op het verdwijnen van groen in de buurt, speelplaatsen en rust.

Buskoop: ‘Begrip voor kritiek van bewoners’

Bram Buskoop, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, snapt de kritiek van bewoners zéér goed: “We zijn nooit groot voorstander geweest van woningen bouwen op deze locaties. In de Purmerendse buurten moet juist meer ruimte komen voor groen en sociale functies als wijkcentra en speelplaatsen meer zichtbaar worden.”

Buskoop: “Bouwen willen we aan de randen van de stad. Bij het golfterrein, ten zuiden en oosten van de Verzetslaan én tussen Purmerend en Edam/Volendam. Zo creëren we duizenden sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.”

Participatie bewoners meest belangrijk

De fractievoorzitter is vooral verbijsterd over hoe de wethouder met de bewoners is omgegaan. “In de schriftelijke toelichting van de wethouder stond al dat er inhoudelijk meningsverschillen zijn. En dat kan. Maar als ik dan hoor dat het juist óók gaat over dat de manier van communiceren belabberd is, dan schrik ik daarvan. Of eigenlijk niet, want de werkwijze waar bewoners forse kritiek op hebben, gebeurt veel te vaak de afgelopen tijd”, zegt hij daarover.

Ondanks dat Gemeentebelangen liever op andere plekken bouwt, betekent niet dat GBP ook uiteindelijk tegen de plannen zou stemmen. Buskoop: “Van de 207 woningen zijn er 162 sociale huurwoningen, bijna 80%. Daar is enorm veel behoefte aan. Uiteindelijk is het een belangrijke afweging tussen woonkwaliteit van huidige bewoners en het bestrijden van de wooncrisis. Die moeten we in de komende weken gaan maken.”

Meer weten over Gemeentebelangen? Kijk bij onze standpunten. Of steun ons en word direct lid!


Lees meer recente berichten:

  • Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie
    Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder…
    Lees meer
  • GBP stelt vragen over conceptvisie Oostflank
    Als het aan het college ligt, verrijzen er vanaf 2026 tot wel 5800 woningen op de locaties Purmer-Zuid Zuid en het golfbaanterrein. De ideeën voor grootschalige woningbouw op deze locaties bestaan al jaren en werden vaak naar achteren geschoven. In februari was het echter eindelijk zover: de conceptvisie voor de…
    Lees meer