Explosieve stijging kosten nieuw ‘buitenzwembad’, 50% hoger dan geschat

Explosieve stijging kosten nieuw ‘buitenzwembad’, 50% hoger dan geschat

De kosten voor de bouw van een nieuw hybride zwembad zijn met maar liefst 50% gestegen. Het college vraagt de gemeenteraad daarom om een extra krediet van 3,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Hiermee lopen de totale kosten op tot maar liefst 9,5 miljoen euro (exclusief btw).

Verkiezingsbelofte

Hoewel de Stadspartij/BPP tijdens de verkiezingen een buitenzwembad heeft beloofd, zal daar weinig van terechtkomen. Uit het eindrapport ‘Uitbreiden Leeghwaterbad’ wordt duidelijk dat definitief wordt ingezet op een zogenaamd hybride bad. Dit bad zal zes banen breed en 25 meter lang worden en is overdekt. In de zomermaanden kunnen de gevels van dit bad worden opengezet, waardoor de bezoekers gebruik kunnen maken van de ligweide met speeltoestellen.

Hoewel wordt verwacht dat het nieuwe zwembad extra bezoekers zal aantrekken, stelt het gemeentebestuur de raad voor om af te zien van het realiseren van extra parkeerplekken. Ook zal er geen extra horecagelegenheid in het Leeghwaterpark worden gerealiseerd, terwijl dat eerst wel het plan was.

Nooit besproken

In 2022 deden VVD, GBP, D66, PVV en FvD een poging om de eventuele uitbreiding van het Leeghwaterbad eerst inhoudelijk te bespreken, voordat het plan zou worden opgenomen in de begroting. Deze partijen voorzagen al dat het zeer moeilijk zou zijn om een nauwkeurige schatting van de kosten te maken. Een meerderheid van de gemeenteraad verwierp dit voorstel echter. Tot op de dag van vandaag heeft de gemeenteraad dus nog nooit inhoudelijk gediscussieerd over de uitbreiding van het zwembad, terwijl de financiële gevolgen van een uitbreiding groot zijn.

Beslissing

Naar verwachting zal het eindrapport in oktober of november worden besproken door de gemeenteraad. Tijdens deze bespreking zal duidelijk worden of de gemeenteraad een extra krediet van 3,5 miljoen euro beschikbaar zal stellen.

Foto (ter illustratie): gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Één reactie

 1. E. Vermeulen schreef:

  9.5 miljoen begroting voor een zwembad waarvan de exploitatie de komende 15 jaar een jaarlijks tekort oplevert??
  Daarvoor een handje klap met het rijk om 1500 asiel-, spoedzoekers en statushouders te herbergen???
  En dan met stadsverwarming Purmerend in zee gaan die nu ook miljoenen schuld heeft?
  Waar is het groen rapport dat in de maak is om de veranderingen van leeghwaterpark te vormen, kost ook niks natuurlijk.
  Ik geloof echt dat er een paar goede economen op Purmerend losgelaten moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *